Permacultuur

Permacultuur

Bij het ontwerpen en beheren van SchaikseWeelde gaan we uit van de principes van permacultuur. Wat betekent dat? Het woord is een samenstelling van permanent en agriculture. Vrij vertaald betekent het: duurzame landbouw.

In de afgelopen jaren zien we dat steeds meer mensen permacultuur gaan toepassen in hun tuin en in hun levenswijze. Ook het aantal voedselbossen in Nederland en daarbuiten groeit, ook zijn er allerlei opleidingen en netwerken opgericht.

De Australische bioloog Bill Mollison wordt beschouwd als de ‘vader’ van de permacultuur. Met zijn collega David Holmgren deed hij in de jaren ’70 van de 20e eeuw onderzoek naar de werking van ecosystemen in de bossen van Tasmanië. Hierdoor geïnspireerd wilden ze een duurzaam ontwerpsysteem bouwen dat de mens in zijn basisbehoeften als eten, drinkwater, huisvesting, energievoorziening en afvalverwerking moest kunnen voorzien, in samenwerking met de natuur. Permacultuur dus.

Geoff Lawton volgde in 1997 Bill Mollison op. Mark Shepard doet vanaf 1994 aan herstellende landbouw in Amerika door bosbouw en landbouw te combineren.

In Nederland is de PDC (Permaculture Design Course) onder meer te volgen bij Stichting Permacultuur Onderwijs waar wij in 2016-2017 de PDC plus jaarcursus van Maranke Spoor hebben gevolgd.

In Nederland geldt Fransjan de Waard als de pionier van de permacultuur. Wouter van Eck met Ketelbroek als de pionier van voedselbossen en zij hebben meegewerkt aan de Greendeal voedselbossen. Wij volgden bij Wouter in 2017 de basiscursus voedselbossen.

Bekende namen op het gebied van permacultuur, acro-ecologie en voedselbossen in Engeland zijn Patrick Whitefield en Martin Crawford. Bij laatstgenoemde, in zijn voedselbos in Dartington (Devonshire) hebben we in de zomer van 2018 de cursus Forest gardening / food forests gevolgd.

Permacultuur is door de jaren heen ook een ‘ethisch’ systeem geworden. Het is een levensfilosofie van samenwerking tussen alle levende wezens en elementen, waarvan de mens er ook één is. Voedsel, bodem, water, energie, huisvesting, sociale en financiële structuren zijn de belangrijkste werkterreinen geworden.

Centraal in permacultuur staan de drie ethische principes: zorg voor de aarde, zorg voor de mens en eerlijke (ver)deling. Daarnaast zijn er ontwerpprincipes. David Holmgren heeft in 2002, na 25 jaar ervaring met permacultuur, de ontwerpprincipes geordend en beschreven in 12 principes.