Oogst, en dan?

Op SchaikseWeelde hebben we al veel planten en bomen die oogst opleveren. We verwerken de oogst nu nog voor eigen gebruik. In de komende jaren zullen we onze kennis over voedsel bewaren gaan delen in workshops.

We doen mee aan onderzoek. We hebben ons voedselbos aangemeld bij het project Meet je voedselbosoogst.

Na een uitgebreide testperiode met twintig voedselboseigenaren, kunnen alle voedselboseigenaren hun opbrengsten gaan bijhouden. Alle data zijn open source, dus van iedereen. Dit moet helpen de ontwikkeling van voedselbossen te versnellen. Nu zijn de beloftes van betere oogsten, grotere biodiversiteit, een betere bodem en meer CO2 opslag nog gebaseerd op de ervaringen van enkele voedselbossen, in de toekomst zijn er meer data om hier uitspraken over te doen.

We kunnen ontwikkelingen van ons eigen voedselbos vastleggen en onszelf vergelijken met andere voedselbossen. Ook ontstaat er inzicht in de winst van een natuur inclusief landbouwsysteem vergeleken met traditionele landbouween uniforme en laagdrempelige manier om de belangrijkste opbrengsten van voedselbossen te meten. Het gaat om biodiversiteit, CO2-opslag, bodemverbetering en de oogst in de traditionele betekenis van het woord met kruiden, vruchten, noten en eventuele opbrengsten uit excursies e.d.