Voedselbosworkshop weekend

Wat krijg je?

In deze workshop leer je het hoe en waarom van voedselbossen, ontwerpprincipes, bodem en ecologie, beplanting en soortenkeuze.

De cursus omvat een combinatie en afwisseling van theorie en praktijk, learning by doing. Tijdens de praktische onderdelen doen we waarnemingsoefeningen, bodemonderzoek, leer je ontwerpmethoden, gebruikersinterview en het aanplanten zelf. We behandelen en planten alle zeven lagen van een voedselbos, te weten fruit- en notenbomen, eetbare struiken, klimplanten, kruiden en bodembedekkers. Na afloop van de cursus heb je handvatten om zelf aan de slag te gaan en je krijgt handouts met de belangrijkste informatie.

Inschrijven

Aanmelden gaat eenvoudig via deze link. Graag tot dan!

Locatie

De workshop vindt plaats op het prachtige SchaikseWeelde, een ‘groene oase’ van 6.000 m2, gelegen tussen Leerdam en Schoonrewoerd in de gemeente Vijfheerenlanden, een gebied vol met reguliere boomgaarden. Er wordt gewerkt aan de opbouw van een centrum voor natuureducatie voor kinderen en volwassenen en met de natuureducatie beginnen we in deze workshop al.

‘Onze idealen zetten we om in actie, met het doel bij te dragen aan een duurzaam gebruik van de aarde’ zeggen eigenaren Floris en Sylvia.

Het land is al generaties lang eigendom van de familie van Floris, er staan al oudere vruchtbomen, er zijn 2 moestuinen en voorheen stonden er veel oude populieren. Er is inmiddels ruimte gemaakt voor een nieuwe voedselbosbeplanting, zo versterken we het systeem met passende fruit-, noten- en andere typische voedselbossoorten als struiken, klimplanten, ondersteunende en eetbare kruiden.

Praktische informatie

Zaterdag en zondag 21 en 22 november, we starten om 10.00 uur, inloop met koffie/thee vanaf 09.45 u. Deelname is € 200,- per persoon, inclusief biologische vegetarische catering, 2 x lunch en 1 x warme maaltijd.

Adres: Schaikseweg 79, 4143 HD Leerdam

(Navigatie via Google Maps: typ SchaikseWeelde in, andere navigatie voer nr 81 in, dat zijn onze buren).

Mogelijkheid tot overnachten in B&B in de buurt: http://bedandbreakfast.bbnl.nl/uptodate/Schoonrewoerd/

De workshopleiders:

Monique Wijn is ontwerper van eetbaar landschap. Je kan bij haar terecht voor ontwerp, aanleg, training en advies van voedselbossen, permacultuurtuinen, eetbare vijvers en eetbaar landschap algemeen. Haar passie is om mensen en natuur bij elkaar brengen. Ze organiseert evenementen om dit mogelijk te maken, bijvoorbeeld een Noordelijke zadenmarkt in het voorjaar, ecodorpen-netwerkweekenden en workshops eetbaar landschap. Ze runt de online zaden winkel De Godin, eetbaar landschap. Website: http://www.degodin.nl

Bouwie Greenman heeft als oerboer en voedselbosspecialist jarenlange ervaring met het ontwerpen en aanleggen van voedselbossen. Sinds het prille begin van het ecodorp project Het Levende Dorp, is hij aangehaakt als levend bouwer en mede-organisator van the Living Village festival. In vele van de aangeplante eetbare landschappen worden bomen vervlochten tot kunstwerken. Website: http://www.eetbaargroen.nu/

Bouwie en Monique hebben samen al vele bomen aangeplant, als ontwerpers en workshopgevers, in binnen- en buitenland. Van Hongarije tot Normandië, van Noord-Groningen tot Brabant zijn eetbare tuinen en voedselbossen ontstaan. Ze zorgen samen voor een afwisselend programma waarin allerlei facetten van voedselbossen aan de orde komen, met theoretische introducties en praktische oefeningen, waarnemingen en de aanplant zelf. Bouwie en Monique creëren een leeromgeving waarin verschillende leerstijlen aangesproken worden, waardoor het geleerde beklijft en deelnemers zelf later enthousiast in eigen omgeving aan de gang kunnen.

Reacties van een deelnemer:

‘..een waardevolle cursus, heeft me diep geraakt en ik ben gemotiveerd om zelf aan de slag te gaan.’

Informatie: bouwie@eetbaargroen.nu

The event is finished.

Datum

nov 21 - 22 2021
Expired!

Locatie

SchaikseWeelde
Schaikseweg 79, 4143 HD Leerdam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *